Dýňové Menu

Předkrm: Lehký dýňový salát se šunkou

Polévka: Dýňová s pancettou a tymiánem

Hlavní pokrm: Pikantní kuřecí paličky s dýňovu omáčkou a knedlíkem z polenty

Dezert: Celozrnný dýňový koláč

 

Pro 4 osoby, Doba přípravy celkem cca 2 - 2,5 hodiny

Na toto menu "zrecyklujete" kompletcelou dýni včetně semínek :-))

Ingredience: Na celé menu potřebujeme...

1 celou dýni o váze alespoň  4kg

8 kuřecích paliček

česnek

hrstka sušených  hříbků

250 g bílé kukuřičné mouky na polentu

máslo (celkem 250 g - 125g na koláč, zbytek na dýni a smažení) a olivový olej

250 ml mléka + 250 ml vody

150 g pancetty

2 hrušky

150 g libové kvalitní šunky

1 střední cibuli

polohrubou a žitnou celozrnnou mouku

4 vejce

1 zakysanou smetanu

100 g sýra Ricotta (nebo Lučina)

eukalyptový med (2 lžíce)

třtinový cukr ( 2 lžíce)

sušené ovoce dle chuti

koření: sůl, pepř, skořice, chilli paprička, kurkuma, tymián, červená paprika

 

Polévka: 1 kg dýně nakrájíme na kostky, poklademe plátky másla a dáme na 30 minut péct do trouby. Polévka bude voňavější. Poté zalejeme vývarem (kuřecím) a dále vaříme ještě asi 20 minut, poté rozmixujeme, vmícháme sýt ricotta nebo Lučinu a odstavíme.

 Hlavní chod: Kuřecí paličky nařízneme, posypeme kořením a vložíme do každé paličky stroužek česneku. Pečeme v přikrytém pekáči s roštem v horkovzdušné troubě na 160 stC asi 45 minut, podléváme výpekem a několikrát otočíme.

Omáčka:Ve stejnou dobu na oříšku másla a 1 lž olivového oleje osmahneme cibulku najemno, posypeme paprikou, zaprášíme 1 lžící hladké mouky osmahneme a zalejem kuřecím vývarem (já používám svůj domácí - je levnější, chutnější a bez "eček", návod viz níže). Přidáme kousky dýně (asi 500g i více, podle možností) a povaříme 20 minut. Poté rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.

Hříbky podusíme na másle ve zvlášním rendlíku. Budeme je přidávat k omáčce.

Polenta: Ve stejnou dobu co se vařila polévka a omáčka, jsem svařila mléko s vodou (250 ml + 250 ml), vmíchala kukuřičnou mouku a sůl a povařila asi 10 minut. (Míchejte, hlídejte a hustotu regulujte přidáním vody nebo mouky). Poté kaši rozmažeme na připravený, olivovým olejem vymazaný plech na vrstvu asi 2-3 cm a necháme vychladnout.

Salát: Nakrájíme oloupané hrušky (já použila českou kvalitu) i kousek dýně (asi 200g) na drobné kostičky a na drobno nakrájíme také šunku (já měla šunku od kosti). zakápneme lehce vinným octem, olivovým olejem a dochutíme medem. Dáme do lednice oodležet. (Čertvý je báječný, ale vychlazený nemá prostě chybu...:-)) 

Dýňový koláč: Když se vše vaří a peče, dáme na chvíli povařit zbytek dýně (cca 500g), poté slijeme a rozmačkáme na pyré. Uděláme si těsto na koláč...Smícháme obě druhy mouky (polohrubou a žitnou) v libovolném poměru (více polohrubé), trochu třtinového cukru, přidáme plátky másla 130g) a dvě vejce, prohněteme těsto a necháme odpočinout. Do vymazané formy o průměru 25 cm natlačíme těsto, necháme vyšší okraje a propícháme vidličkou. Těsto poklademe celými nebo drcenými ořechy a sušeným ovocem (nemusí být, ale chutná v něm skvěle) :-), dýňové pyré smícháme s dalšími 2-mi vejci, zakysankou, ochutíme 2-mi lžícemi eukalyptového medu a špetkou skořice, citonovou kůrou a šťávou. Nalijeme na koláč a pečeme při 160 st C v horkovzdušné troubě asi 30 minut...

A můžete začít podávat...salátek je vychlazený, než zasednete ke stolu, tak ještě rychle osmahněte na olivovém oleji dýňová semínka (hrstka bude stačit) a také na suché nepřilnavé pánvi orestujte malé plátky pancetty - obojí bude spolu s  čerstvým tymiánem sloužit k dochucení a dozdobení polévky. Připravenou polentu, která čeká v klidu na plechu, pokapejte olivovým olejem, posypejtee hrubozrnnou solí a dejte krátce pod gril, poté nakrájejte jako na na trojúhelníčky nebo vykrájejte kolečka, aby vypadala jako knedlík....a ted je vše připraveno!!

Než to všechno dopapáte, koláček se pěkně dopeče a lehce vychladne. Ke kafíčku pak bude už akorát....:-))

 

Dobrou chuť vám přeje Španělka :-)